Afvallen bij overgewicht en obesitas

Om te bepalen of u overgewicht heeft, kijken we naar uw Body Mass Index (BMI). Dat wil zeggen: de verhouding tussen uw lengte en uw gewicht. Ondergewicht is een BMI lager dan 18,5, een gezond gewicht tussen 18,5 en 25, matig overgewicht tussen 25 en 30 en obesitas alle waarden vanaf 30. Voor kinderen, sommige chronisch zieken en ouderen boven de 65 jaar gelden afwijkende waarden. In Nederland heeft 35% van de mensen van 18 jaar en ouder matig overgewicht. 15% heeft obesitas.

Wilt u weten wat uw BMI is? Dat kan met deze tool van het Voedingscentrum

Omdat mensen met overgewicht en in hogere mate mensen met obesitas een grotere kans hebben op ernstige ziekten, is het voor uw eigen gezondheid zo belangrijk om een gezond of gezonder gewicht na te streven. Daarmee kunt u bijvoorbeeld de kans op het krijgen van diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker zelf verkleinen. Daarnaast hebben mensen met overgewicht een hoger risico op het krijgen van psychische en sociale problemen.

Ook interessant om te lezen:

Aanpak overgewicht

Gewicht verliezen is lastig en bij tijd en wijle ‘topsport’. Maar gewicht verliezen kan ook heel bevredigend zijn, u een gezond en energiek gevoel geven en u helpen bij het bereiken van misschien nog wel veel meer doelen dan alleen een lager getal op de weegschaal.

U kunt uw kans op succes om blijvend af te vallen flink verhogen met de juiste begeleiding: zowel voedingskundig, cognitief als gedragsmatig. Bij Diëtist Amsterdam bent u in vertrouwde handen voor begeleiding naar een blijvend, gezonder gewicht. Samen diepen we uw motivatie uit, stellen we de doelen, passen we uw voedingsgewoontes in kleine stapjes aan, kijken we naar beweging, stress, slaapgewoontes en maken we plannen in geval van terugval. Door uw gezondere eetpatroon zo veel mogelijk te laten lijken op uw huidige eetpatroon, en door geleidelijk af te vallen (2 kg per maand) is uw nieuwe eetpatroon makkelijker langdurig vol te houden dan een standaard, voorgeschreven dieet.

Bovengenoemde aanpak vergt maatwerk. Het is aan mij als diëtist om zo goed mogelijk naar u te luisteren en op zoek te gaan naar uw mogelijkheden en krachten en van daaruit verder te werken. Daarnaast is het mijn plicht u eerlijk advies te geven over gezonde voeding. Het is uiteindelijk aan uzelf om te bepalen wat u wilt bereiken, welke aanpak voor u het beste werkt en wat voor u haalbaar is. Zo komen we samen tot de meest effectieve behandeling voor u persoonlijk.

Ook interessant om te lezen: