Gesloten tot 13 augustus 2024. U kunt wel contact opnemen als u op korte termijn een jodium-arm dieet moet volgen. Closed until August 13, 2024. If you need to comply to a low-iodin diet, feel free to contact.

De  diëtist is gespecialiseerd op het gebied van voeding en voedingspatronen. Het is een deskundige die het voedingspatroon van cliënten in kaart brengt, analyseert en waar nodig aanpast. De diëtist kan hierna de cliënt een deskundig, op maat gemaakt voedingsadvies geven. Dit persoonlijk voeding- en soms ook leefstijladvies is ter bevordering van uw gezondheid. Uw diëtist van Dietist Amsterdam is daarnaast ook geschoold in cognitieve gedragstherapie. Deze therapie is de enige therapie die bewezen, lange termijn gedragsverandering (bijvoorbeeld op het gebied van eetgewoonten) kan bewerkstelligen.

De diëtist is er voor iedereen die advies wil of vragen heeft over voeding. Het maakt niet uit of u gezond bent of ziek, als uw vraag maar voedingsgerelateerd is. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • Overgewicht/obesitas
  • Voorbereiding op bariatrische chirurgie
  • Verhoogd cholesterol
  • Verhoogde bloeddruk
  • Maag- en darmklachten/prikkelbaar darmsyndroom (PDS)/Colitis Ulcerosa/Ziekte van Crohn/coeliakie
  • Oncologie
  • Ondervoeding
  • Diabetes type 2
  • Vegetarische of veganistische voeding
  • Longziekten zoals COPD

Verandering naar gezond gedrag

Uit onderzoek blijkt dat we ongeveer 200 voedselkeuzes per dag maken. Als we elk van die beslissingen bewust zouden nemen, zou ons dat veel te veel energie en tijd kosten. Dit heeft tot gevolg dat we een groot deel van die keuzes onbewust maken. In een omgeving, waarin we voortdurend worden blootgesteld aan voedselverleidingen is er aardig wat zelfcontrole nodig om daar weerstand aan te bieden. Dat vergt veel mentale inspanning. Kortstondig kunnen we dat wel opbrengen, maar uiteindelijk kan dat leiden tot wilsuitputting. En niets is menselijker dan dat deze keuzes dan vaker impulsief tot stand komen. Bij een overheersend ongezond aanbod leidt dat sneller tot een ongezonde voedselkeuze. Zo kan het zijn dat u zich in de loop der jaren een (deels) ongezond gewoontegedrag heeft aangemeten. Het is meer dan logisch dat u dat niet van de ene op de andere dag blijvend kunt veranderen. En het is ook logisch dat u niet van de ene op de andere dag gemakkelijk weerstand kunt bieden aan al die externe verleidingen. Gedragsverandering helpt daar bij, maar dat kost energie en lukt alleen met kleine stapjes en de juiste begeleiding. Die begeleiding krijgt u bij Dietist Amsterdam. Hier is uw diëtist geschoold in cognitieve gedragstherapie voor diëtisten.

Snelle en effectieve behandeling

Met wat voor een vraag u ook komt, we beginnen altijd met een kennismaking. En wanneer u zonder verwijzing van een (tand)arts langskomt, starten we met een ‘screening directe toegankelijkheid diëtetiek’ waarover u onderstaand meer kunt lezen onder het kopje: ‘Zonder verwijzing naar de diëtist’.

Vervolgens zullen we uw verwijsdiagnose en/of persoonlijke vragen en wensen bespreken. Dit zullen we dan afstemmen op de behandeling die de diëtist kan bieden. We kijken welke gegevens nog meer nodig zijn om de behandeling zo goed mogelijk op u af te kunnen stemmen. We kijken bijvoorbeeld naar uw leefomgeving, en uw beweeg- en voedingspatroon. Misschien zijn  bepaalde metingen gewenst, zoals bijvoorbeeld lengte-, gewicht-, spierkracht-, tailleomtrek-, buikomtrek-, vetmassa- en spiermassametingen. Uiteraard blijft u altijd zelf in controle over wat we wel en wat we niet van u meten. Op basis van al deze informatie spreken we gezamenlijk een behandeltraject met daaraan gekoppeld voor u haalbare doelstellingen af.

Hoe lang een behandeltraject duurt is heel persoonlijk. Het hangt samen met de aard van uw probleem of hulpvraag, maar ook met uw eigen doelstellingen en wensen. Wel streven we er naar om u dusdanig te coachen dat u na verloop van tijd geen diëtist meer nodig heeft of enkel nog sporadisch. 

In de rustgevende praktijkruimte is de tijd om uw situatie en achtergrond te begrijpen.

Samenwerking met huisarts en zorgverzekeraar

Diëtist Amsterdam werkt samen met uw huisarts. Uw huisarts kan via zijn patiëntenadministratie in Zorgdomein doorverwijzen. Met uw instemming ontvangt uw huisarts ook een rapportage over het consult.

Diëtist Amsterdam werkt samen met alle zorgverzekeraars en met Zorg voor Zuid voor de diabetes en CVRM ketenzorg.

Opleidingsplek voor diëtisten van de toekomst

In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam worden in deze praktijk studenten diëtetiek tot diëtisten opgeleid. Studenten dienen tijdens hun opleiding twee stages te doorlopen waarin ze worden getraind in de specifieke vaardigheden van het beroep van diëtist. Een diëtist in opleiding is bevoegd om onder supervisie van een geregistreerd diëtist cliënten te begeleiden.

Van februari tot en met juni 2024 werkt er 2 dagen per week een diëtist stagiair bij Diëtist Amsterdam. Het zal kunnen gebeuren dat u behandeld wordt door deze diëtist stagiair, onder supervisie van de geregistreerd diëtist. Er zal u altijd gevraagd worden of u dat goed vindt. Het duidelijke voordeel voor u als cliënt is dat er twee mensen meedenken met uw hulpvraag, u adviseren en begeleiden. Op de lange termijn helpt u mee aan het zorgen voor goede diëtisten in de toekomst.

Het komt ook voor dat de diëtist stagiair aan u vraagt om opnamen te maken voor onderwijsdoelen. Met dit materiaal wordt zorgvuldig en vertrouwelijk omgegaan. Het staat u uiteraard vrij om een dergelijk verzoek af te wijzen.